VARMT 31 MAJ

+23 i Fällfors! Härligt, men lite varmt i solen i lä. Undrar just hur varmt det ska kännas i McKinney om det är +90 f. Det är ca.+33 C. Och det är visst inte alls nån toppnotering den period vi ska vara där. Hoppas klimatanläggningarna fungerar. Annars finns ju risken att jag måste bada utomhus. Och tro mig, innan dess ska det vara fruktansvärt hett, alldeles outhärdligt. Men jag ska hålla dig underrättad om förhållandena. Annars kan du klicka in dig på denna lokala vädersida  http://www.friscoweather.com/  

HUS 28 MAJ

Jag mötte ett hus på vägen i Hortlax idag, när jag var på väg till Öjebyn för att Gratta Carola på hennes 35-årsdag. Hur stor är sannolikheten att jag återigen ska möta ett hus när jag är på väg till Öjebyn?  Troligen osannolikt liten. Därför vill jag härmed visa dig, att detta har hänt.

Innan jag lämnade Öjebyn och födelsedagsbarnet, blev det som seden bjuder, lite fotografering. Men de foton som jag fick fast i minnet i kameran, blev inte de som jag hade planerat och trodde det skulle vara. Men här är ett i alla fall, som jag tycker håller visningskvalitet. Lovisa för dagen  sommarklädd, tack vare vädret. Och i bakgrunden hennes, på trehjuling bortflyende lillasyster, Adelina.

SKOG 25 MAJ

Igår afton, fick jag ett mycket glatt besked från min granne Hans. Han sitter inne med upplysning om att min nye granne ska ta ner skog på sin tomt. HIPPHIPP va glad jag blir!!!  Det är skog som nämligen ger mig barr, barr, barr och återigen barr över hela min gräsmatta. När det är stark blåst, så är min gräsmatta gul-brun-färgad av,  jo just det, barr. Man kan inte gå barfota, för det sticks ju så förbaskat. Den största förändringen blir, att jag får sol på den södra delen av min tomt. Detta hoppas jag för med sig att jag kanska kan plantera något där nere, som kanske kan leva och växa, där det nu bara är tallskräp och ett evigt mörker. Och tro mig, jag fick redan idag en energikick p.g.a. denna upplysning. Så jag har rensat bort allt hallonris, som hade börjat åldras, utan värdighet.

För övrigt, har jag hedrat min mammas minne idag. Inte med att sätta en ros på hennes gravplats. Utan med att grädda våfflor, som jag vet att hon skulle ha gjort och bjudit mig och min familj på, en dag som den här. Kan konstantera att mina våfflor blir inte som de våfflor hon gräddade, men de blev goda, väldigt goda ändå.

HERO

Jag känner mig inte som en sån, hjälte alltså. För första gången i hela mitt liv tror jag, så har jag inte haft nån att bolla mina åsikter mot, om melodierna i festivalen. Lite trist. Och dessutom lite trist att det inte går bättre än det gör, för Sverige. Fast det var ju vad jag trodde, men jag kunde gärna ha haft fel.

Nu har det största hänt, som var inplanerat före USA-resan. Men inte riktigt ändå. För till veckan ska min bil-pärla besiktas. Goffen ska med andra ord till Arvidsjaur för betygssättning. Kan bli både bu eller bä. Men det är alltid trevligt att besöka A-jaur och ta en go-varm-macka på fiket i centrum.

GRILLAT 24 MAJ

Nu har det hänt, för första gången detta år. Jag har "ätit-grillat-ute" denna afton, i solsken dessutom, och gott blev det. Vad mer kan man begära? Jo, att drömmen om att vinna på ett inskickat korsord ska slå in. Och det har hänt!! Jag har vunnit två Trisslotter på Norrans korsord. Så nu är det bara fortsätta drömma om att bli miljonär och drömma om att den drömmen också slår in. Men, men jag är väl lite pessimist (realist) och tror inte så mycket på den drömmen. Men i alla fall, tänk om...........

Det blev mycket drömma på en gång det där. Men nu ska jag hålla mig till verkligheten en kort stund. Det är ju nämligen ESC ikväll. Och hur ska det gå för vår Svenska "Hero" med Perelli?? Ja, inte vet jag. Jag trodde inte att hon skulle gå vidare från semi-finalen, och där fick jag ju så jag teg. Därför säger jag inte så mycket mer om eventuellt utfall i kvällens final. Men jag ska definitivt följa kvällens sändning från Belgrad, och se hur det slutar.

"SOMMARPROMENAD" 22 MAJ

Tråkig rubrik? Jo det kan jag hålla med om, men hädanefter kommer dagens datum att vara det centrala i min blogg. För se, när jag själv ska in och påminna mig om när vissa saker har ägt rum, är det svårt att sätta in händelsen i tid, tycker jag alltså. Min blogg får tjäna lite som min alldeles egna Dagbok nämligen.

Jo, dags att länka till rubriken. Idag gjorde jag, tillsammans med Trassel en riktig solpromenad i skogen nästan fram till Maranäsvältan. Trassel fick springa i frihet, och fick en riktig chans att visa sina goda sidor. Vi mötte både folk och motorfordon längs skogsvägarna och han höll sig så fint till mig, utan koppel alltså. Det känns riktigt mycket bra när det fungerar problemfritt med Trassel.

Du som är observant såg säkert att jag stavade Maranäsvältan med ett r. Detta p.g.a. att när jag började leva mitt liv i Fällfors, 1975 och x antal år framåt då sa alla mara, inte marra. Jag vet inte när stavning och uttal blev ändrat, men det känns fortfarande fel för mig att säga, marra. Så härmed tar jag mig friheten att hålla fast vid som det var "förr i tiden". Tycker du att jag är en bakåtsträvare, så för all del. Men vad var det för fel med som det var förut??


+34

Har just spanat in Freddes "vädersida" i Texas. Oj oj oj, där är det hett.  Den lokala väderstationen lämnar en kommentar om Comfort Level, och där är åsikten:  Uncomfortably Hot !! Undrar hur det kan kännas, när infödingarna finner värmen obekväm? Hur ska det då inte kännas för en Nordbo. Men jag ska tänka på hur våran bitande vårkyla känns, om värmen sätter in när jag är i McKinney

19 MAJ

Kan konstantera att det är väder. Och vilket väder det är ska jag inte skriva om. För det är verkligen inget att notera och spara till eftervärlden.

Jag är verkligen dålig på att uppdatera min blogg i dessa tider. Jag tror det beror mest på att min hjärna är helt inkopplad på den förestående resan till Texas. Tankar av längtan, tankar av oro, tankar på om jag kan fixa packningen så jag inte blir fast i tullen av någon outgrundlig anledning. Kan jag ta läppglans i handväskan??  Kan jag lägga  handkräm i handväskan, jag har ju så torr hud på mina händder?? Hur gör jag med den medicin som jag måste ta med??   Kan jag ta med shampoo i bagaget som ska checkas in??  Allt verkar så mycket mer komplicerat med resandet, jämfört med när jag var över år 2000. Eller kan det vara så att jag överskattar besvärligheterna??
 
Brukar jag klaga på att tiden går sakta, så är det för närvarande en iakttagelse som jag vill revidera å det bestämdaste. Tiden rusar, milt sagt. Bara två veckor till avresa!!!

VÄDER 14MAJ

Flingor i luften, nu-åter-igen, kl.13.30 Så här såg det ut en stund igår


Kan bara konstantera att sparken fortfarande har sitt berättigande på min tomt. Och kan dessutom upplysa om, att min gräsmatta gör sig mycket bättre i vitt, än i sin totala avsaknad av grönt.

VÅRGARDINER 12MAJ

Pernilla köpte en rekorderligt stor duk i Umeå. Skickade den med bil, Johannas och Martins, till Frostkåge där jag hämtade den igårkväll. Plockade fram sax, tråd och symaskin idag och här är 1/4 av resultatet. Bilden tagen och inlagd här, för att stilla Pernillas nyfikenhet på resultatet. Hoppas hon blir nöjd.
image21
Själv är jag ett stort fan, av detta 60-talsmönster. Visst kan det kallas "retro"?

VATTEN

Byskeälvens vattenstånd här hos oss i Fällfors, är för närvarande det allt överskuggande samtalsämnet. Därför måste ju min blogg också innehålla, egentligen redan uttjatat, men till syvende och sist mitt eget material. Kolla var elmätarstolparna på husvagnsparkeringen befinner sig, som lite svävande på vattenytan. Förvisso en synvilla,och jag kan tänka att mig en eventuell inkoppling på det elektriska nätet skulle medföra säkringssmällar, vida överträffande nyårsraketerna vid "konsum" i vårt centrum. Observera också, vad det skulle krävas för fotbeklädnad för att gå torrskodd ner, för att titta vid gamla laxtrappan, där det plockas upp lax på sommaren.

image19
image20

Jaha,så var det med det! Efter många knapptryck och mycken iritation, så lyckades jag få in en bild i Bloggen. Och min vision om svävande elmätarstolpar, förblir en vision. För jag kan knappt ana dem själv, som diffusa pluttar i bakgrunden. Jag ska göra ett nytt försök med en bild som visar stenhällan ner till gamla laxtrappan där du kan gå torrskodd om sommaren. Lyckas jag, så får du se bilden, annars stänger jag ner "butiken" för i kväll. Smått irriterad som du kanske kan ana dig till.

Men jag kan ju till sist inte hålla dig ovetande om min satsning och vinst vid Skelleftetravet på fredagkväll. Du minns väl min vinst 91:- på Umetravet för två veckor sedan. Och nu satte jag in ytterligare en fullträff, 30:- vinst på tio spelade lopp!! Inte illa eller.........

ÄLGHUVUD

Under ett MSN-samtal med Pernilla kom vi in på många olika ämnen. Bilderna jag ska lägga in här (försöka) är en direkt koppling till vårt samtal.

Jag var själv på plats när detta fynd gjordes vid utgrävningarna. Och jag minns mycket tydligt, hur de som gjorde fyndet och de som jobbade i närheten, samlades i en grupp och hade långa utläggningar om vad "älghuvudet" egentligen hade använts till. Jag minns att jag tyckte de hade en alldeles utomordentligt livlig fantasi.


image20
image19

Kul att något av alla mina urklipp kommer till nån glädje, och inte bara samlar damm.

KLARLÄGGANDE

För den som hade problem att identifiera de ståtliga fåglarna från foto taget 1:a maj i Missenträsk, kommer här ett förtydligande

image18

Grus grus, artens namn. Det latinska namnet är ljudhärmande. Uppgifter enligt SOF.

Vet egentligen inte var detta inlägg tog vägen?? Jag tycker att jag la in det 2:a maj. Härmed gör jag ett nytt försök.

VÅRFLOD

Sedan förra måndagkväll har nivån i Byskeälven stigit med mer än1 meter. Men än är det kanske 3 meter upp till den högsta nivån jag har sett, 1995.

Under kvällens promenad ner till älven, kände jag glädje och trygghet i att vara välbekant med tingens ordning i min omgivning. Förmodligen är det denna känsla som gör att jag känner mig hemma. Jag kände intensivt, nästan som en aha-upplevelse, att såhär vill jag att det ska vara. Mitt liv har snurrat på i ett ganska högt tempo, jag har flyttat mycket och bytt livssituation. Nu känns det så skönt veta att jag själv styr över hur det ska vara. Jag vill ju fortfarande ha omväxling i min vardag, men inga större förändringar i mitt liv. Jag vill lära nya saker, se nya saker och uppleva nya saker. Men min "bas" är jag rädd om.  Hur jag lever och var jag lever, är mina egna beslut, så länge jag får vara frisk. Är inte det rikedom, så säg!!

Men apropå rikedom. Jag skulle ändå inte ha något emot att vinna en Triss-lott på något av alla korsord som jag löser och skickar in. Och som jag i förlängningen skulle vinna minst en miljon på. Tänk att jag är helt övertygad när jag lägger korsordslösningen i kuvertet, att jag kommer att vinna. Men jag blir aldrig direkt besviken. För bara någon dag efter att kuvertet är skickat med lantbrevbäraren så har vinstkänningen gått över. Och så snurrar det på med nya korsord, nya lösningar och nya postförsändelser. Hoppas bara att inte någon hittar på att höja portot ytterligare.

MISSENTRÄSK

Bara som motvikt till Texas, kan jag rapportera att vi gjorde en rundresa i de nordvästra delarna av Västerbotten igår 1:a maj. Överskred även gränsen till Norrbotten och kunde konstantera att de som bor i Glommersträsk inte kan impulsköpa mjölk eller annat matnyttigt i sin hemaffär på "röda"dagar. För då har FInnbergs ICA stängt. Och platsen för Hjukströms Div.-handel är numera en öde parkeringsplats. Men solen sken och på myren mellan 95:an och järnvägen på väg in till MIssenträsk såg vi dessa ståtliga fåglar

image17

RSS 2.0